Potrzebujesz soku z kapusty? Odwiedź tę stronę
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły na nasze stoły. Do kapusty i ogórków dołączają również nowe, do tej pory mniej znane owoce oraz warzywa. Mówiąc o zdrowotnych atutach fermentowanego jedzenia nie sposób nie wspomnieć też o napojach takich jak maślanka, kombucza albo rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są godne uwagi – pozwalają w prosty i szybki sposób dostarczyć naszemu ciału witaminy niezastąpione dla jego właściwego funkcjonowania.
Jakie składniki kryje sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający masę substancji wpływających korzystnie na nasze samopoczucie. Głównym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z kapusty, buraków bądź pozostałych kwaszonek to też skarbnica witamin. Warte uwagi jest w szczególności wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tych soków ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy również pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i P, a także wysokie stężenie soli mineralnych.
Sok z kapusty kiszonej – czemu należy go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, ze względu na zawartość bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie oddziałuje na pracę jelit oraz nasz układ odpornościowy. Co więcej nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają walczyć z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo niestrawność czy wrzody dwunastnicy. Pobudzają one również apetyt i stanowią ochronę w czasie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]