Jeśli chcesz zamówić różową sól himalajską, koniecznie wejdź na superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.
Substancją konieczną do poprawnego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie cechy posiada sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Czemu należy wykorzystywać je w kuchni?
Sól himalajska – jakich mikroelementów dostarcza?
Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który wspaniale podkreśla smak posiłków. Choć nieumiarkowane użycie soli może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, to jej rozważne ilości (do 6 g na dobę) są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, to jest pierwiastek regulujący gospodarkę wodną oraz utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż liczących prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele potrzebnych minerałów i pierwiastków, takich jak wapń, cynk czy potas, a równocześnie jest pozbawiony szkodliwych komponentów i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Sól himalajska doskonale podbija smak potraw i jest sprzedawana zarówno w postaci dużych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło żelaza, potasu i wapnia
Sól kłodawska niejodowana natomiast to składnik o dużym poziomie czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i jest świetnym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest wartościowym źródłem potasu, wapnia czy cynku, czyli pierwiastków potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dzięki czemu nie traci swoich własności i jest bez problemu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest na co dzień stosowana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]