Odkażanie powierzchni i narzędzi – o środkach dezynfekujących

Dowiedz się więcej o środkach do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością na verdeavis.pl/chemia-profesjonalna/dezynfekcja-powierzchni.html

Profesjonalne środki dezynfekujące pozwalają utrzymać czystość przeróżnych powierzchni. Jak działają i gdzie są wykorzystywane? Kiedy warto się w nie zaopatrzyć?

Środki antyseptyczne – zawartość i działanie

Dostępne w sprzedaży środki dezynfekujące mają na celu mycie oraz dekontaminację narzędzi i powierzchni. Dzięki nim możliwe jest usunięcie chorobotwórczych czynników mogących przenosić zakażenia krzyżowe lub działać negatywnie na zdrowie człowieka. Specjalistyczne środki są wzbogacone o składniki usuwające mikroorganizmy oraz bakterie. W skład środków antyseptycznych z reguły wchodzi aldehydy, czterorzędowe związki amonowe, alkohol, chlor, kwas nadoctowy, nadtlenek wodoru, poliaminy, jak również mnóstwo innych komponentów. Do często stosowanych środków należą chusteczki do dezynfekcji, płyny w sprayu, żele oraz oleje (np. do narzędzi chirurgicznych).

Zastosowanie środków do dezynfekcji powierzchni

Środki odkażające używane są zawsze tam, gdzie konieczne jest zachowanie sterylnej czystości – na stołówkach, w kuchniach, w placówkach medycznych, gastronomicznych czy laboratoriach. Środki do dezynfekcji powierzchni służą do sterylizowania toalet, blatów, urządzeń sanitarnych, podłóg, znajdują też zastosowanie przy myciu maszynek do mięsa, sztućców, krajalnic, blenderów oraz innych maszyn czy przedmiotów. Kluczowe jest dobranie właściwego preparatu dezynfekującego do powierzchni – niektóre preparaty mogą działać zbyt agresywnie i są w stanie zniszczyć czyszczony materiał. Należy zachować ostrożność w szczególności w przypadku powierzchni ceramicznych – pisuarów, umywalek czy muszli klozetowych.

Kontakt:
Sklep VerdeAvis.pl
Petrus Serwis Piotr Janas
Staniątki 376
32-005 Niepołomice

Mob.: +48 783-332-495
E-mail: [email protected]