Dalsze informacje o soku z kiszonego buraka.
Kwaszone warzywa wykorzystuje się w rodzimej kuchni od wieków. W ostatnich latach jednakże często mówi się również o własnościach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych w sekcjach z żywnością eko.
Sok z kiszonej kapusty – ogromne ilości witamin i minerałów
Prawdopodobnie większość z nas w dzieciństwie pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie same kisiły kapustę na podstawie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu całej kapusty częstokroć dawały swoim wnukom kubeczek z sokiem, objaśniając, że sok jest nadzwyczaj zdrowy, aczkolwiek bardzo cierpki. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to autentyczna bomba witaminowa! Zawiera on znaczne ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, a także liczne minerały, jak m.in. wapń, żelazo oraz magnez. Wiele osób może mieć problem z przystosowaniem się do kwasowego smaku tego soku, ale powinnyśmy sięgać po niego systematycznie, dlatego że eliminuje toksyny z organizmu, eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, jest on grzybo- i bakteriobójczy oraz wspomaga trawienie, a przez to może wspomagać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, dzięki czemu wspiera odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty poleca się też anemikom z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet z tak zdrowym przetworem nie warto przesadzać – wystarczy wypijać mniej więcej 250 mililitrów soku dziennie.
Plusy soku z kwaszonych buraków
Kolejnym popularnym sokiem, którego używamy od wieków do gotowania, a który spożywamy również jako przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. Zawiera on wiele witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność: zapobiega zatwardzeniom, obniża ciśnienie, a zarazem podnosi koncentrację. Mimo że buraki charakteryzują się sporą zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez diabetyków. Nie poleca się aczkolwiek jego spożycia paniom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom cierpiącym na choroby nerek lub reumatyzm.
Jeżeli nie masz czasu, by przygotować soki z kiszonek samodzielnie, możesz nabyć je w swoim sklepie bądź zamówić online na stronie producenta. Nie zapomnij jednakże, że tego typu soki powinno się składować w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]