Kwaszone ogórki – prosta, zdrowa, niskokaloryczna kiszonka

Zobacz, gdzie zamówić ogórki kwaszone.

Na kanapce, w zupie, w sałatce lub jako surówka do dania głównego – ogórki kiszone w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, gdyż kwaszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i pyszne.

Czym wzbogacić walory smakowe kiszonych ogórków

Ogórki kwaszone to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest nadzwyczaj łatwe. Stosuje się do tego drewniane beczki albo pojemne gliniane garnki, w których surowe ogórki zalewa się wodą z solą. Później kładzie się pojemnik na co najmniej czternaście dni w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Wielbiciele mniej kwaśnych smaków mogą zjeść kwaszonkę już po paru dobach – ogórki tego typu zwiemy „małosolnymi”. W najprostszej recepturze do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się koper oraz ząbki czosnku, niemniej jednak smak kiszonych ogórków można urozmaicić także różnymi przyprawami, m.in. kawałkami chrzanu, ziarnami gorczycy bądź liśćmi czarnej porzeczki. Oczywiście nie wszyscy mają czas ani dużo miejsca w kuchni, żeby na własną rękę przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy posiada też spiżarnię albo piwnicę, w której może magazynować żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednak, iż jest się zmuszonym zrezygnować z ogórków kwaszonych – zawsze możemy nabyć je w sklepie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, np. w workach foliowych czy w pojemnikach z uchem, które bez przeszkód da się przechowywać w lodówce.

Czy warto spożywać ogórki kwaszone?

Od wieków wiadomo, że sfermentowane warzywa zbawiennie oddziałują na nasz organizm. Dzieje się tak, gdyż razem z kwaszonkami konsumujemy pomocne bakterie, które obniżają pH jelit oraz dobrze wpływają na ich florę, usprawniając w konsekwencji trawienie. Lecz to nie wszystko! Ogórki kwaszone nie mają wiele kalorii (dostarczają około 12 kcal w 100 g), a przy tym zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, E i D oraz sporo składników odżywczych istotnych dla poprawnego działania organizmu, to np. wapń, żelazo, magnez, fosfor i miedź. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? Jeśli nie przeszkadzają kwaśne smaki, rekomendujemy nie wyrzucać go po zjedzeniu kiszonek. Lepiej go wypić albo dodać do zupy ogórkowej, bowiem w trakcie kwaszenia witaminy przedostają się częściowo do zalewy. Należy jednakże podkreślić, na kwaszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się wszak duża ilość soli.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]