Kiszonki – przetwory z warzyw znane na całym świecie

Chcesz zamówić kiszone warzywa? Zobacz tutaj.

Kiszonki są tak mocno związane z polską kuchnią, że sądzimy, iż jest to wyłącznie słowiański specjał, z rzadka przygotowywany w innych krajach świata. Lecz kiszone przetwory z warzyw modne są nie tylko na terenie Europy, ale też w obu Amerykach oraz w Azji.

Dlaczego kwaszone przetwory warzywne cieszą się popularnością?

Badacze historii uznali, iż proces konserwowania pokarmów poprzez ich przechowywanie w soli, w roztworze octu bądź w solance, stosowany jest przez ludzi od przeszło 4 tysiące lat. Ta metoda najprawdopodobniej nie pochodzi nawet z Europy, a z obszarów antycznej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, gdyż niskie pH roztworu, w którym jest ona zanurzona, ogranicza rozwój bakterii gnilnych. Parę wieków wstecz był to świetny sposób, aby przedłużyć okres przydatności do konsumpcji mięsa, ryb oraz warzyw niekiedy o kilka miesięcy. W rezultacie pojawił się obyczaj produkowania m.in. kiszonych przetworów warzywnych z myślą o zimie i wczesnej wiośnie. Kiszonki od zarania swojej obecności słyną z własności prozdrowotnych, co rzecz jasna potwierdziło się w badaniach. Charakteryzują się one np. ogromną zawartością witaminy C, stąd też żeglarze statków, które miały w magazynie kwaszonki, rzadziej cierpieli z powodu cyngi. Ciekawostką jest, że w języku polskim kwaszonki z warzyw określa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt np z kapusty lub ziemniaków.

Smak kwaszonek warzywnych bywa inny w rozmaitych rejonach świata

Najczęściej spotykanym kwaszonym warzywem jest ogórek, którego używa się w kuchni generalnie na całym świecie, także w Kanadzie oraz w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie ta kategoria przetworów z warzyw nie jest nazbyt popularna. Jednak ogórki kiszone są tam bodaj niezwykle lubianym uzupełnieniem hot-dogów, burgerów oraz kanapek. Nad Wisłą obok ogórka, bardzo popularne są kwaszone buraki i kapusta, które wykorzystuje się do przygotowania surówek oraz zup. Lecz nie tylko te warzywa można kisić. W różnych rejonach świata kisi się m.in. bakłażany, cebulę, a także owoce (np. śliwki).

Solanka i ocet modyfikują teksturę oraz smak warzyw, dając im kwaśność i chrupkość. Domowe kwaszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni wieków stały się fundamentem bądź znaczącym dodatkiem do niezliczonej liczby przepisów narodowych. Warto wiedzieć, że smak kiszonych przetworów może być inny w poszczególnych krajach świata, bowiem zależy on od dodatków do zalewy, które stosuje się w trakcie kwaszenia. W związku z tym ogórek wyprodukowany według standardowego polskiego przepisu, nie będzie smakował podobnie jak ten wyprodukowany np. w USA.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]