Barszcz czerwony – najsmaczniejszy na zakwasie

Jeśli szukasz barszczu czerwonego z koncentratu w butelce, koniecznie wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.

To nieprawda, że barszcz czerwony to zupa tylko świąteczna, którą spożywamy z reguły w trakcie Wigilii lub ważnych rodzinnych imprez okolicznościowych. W domach, w których zwyczaj spożywania obiadów z dwóch dań nadal się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do niektórych posiłków.

Barszcz czerwony – pasuje do bułeczek drożdżowych z mięsnym farszem i do kartofli

Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudna do przyrządzenia zupa z buraków, która sama w sobie nie jest bardzo pożywnym daniem. Lecz właśnie jego lekko słodkawy, a równocześnie kwaskowaty aromat sprawia, iż doskonale stapia się on z różnorodnymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest multum – niektórzy wrzucają weń pierogi z kapustą, grzybami albo mięsem, pozostali preferują w nim jajo na twardo, kiełbasę oraz kartofle. Barszcz czerwony to doskonała potrawa na obiad, ale również pyszna przekąska bądź kolacja na ciepło – wrzący kubek tej zupy świetnie podkreśli smak chrupkiego krokiecika z grzybami bądź bułki drożdżowej z mięsnym farszem.

Warto podkreślić, iż barszcz czerwony, jeśli nie dodano do niego śmietany, jest zupą niskokaloryczną. Danie to uważane jest za zdrowe, bowiem zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy B i witaminę C, mangan, jak również dużo żelaza, dlatego rekomenduje się je anemikom. Z kolei ze względu na fakt, iż podstawą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie na co dzień spożywa się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma lepszy smak

Nie powstał kanoniczny przepis na barszcz czerwony – każdy kucharz używa preferowanych przez siebie dodatków i w inny sposób przyprawia to danie. Niektórzy lubią barszcz na ostro, należycie pieprzny, drudzy wsypują do niego odrobinę cukru, by uwydatnić naturalny słodki aromat buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeśli gotuje się go na zakwasie. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych ma mocniejszy, kwaśny posmak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a przy tym ma więcej pożytecznych minerałów i witamin. Taki zakwas z kiszonych buraków można naturalnie przyrządzać samodzielnie, lecz okres fermentacji trwa w okolicach siedmiu dni. Jeśli jednak nagle nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz na nie czekać – po prostu kup zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie lub przez internet.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]